موقع اممي ثوري ثقافي مناهض للامبريالية ومناصر لقضايا الشعوب حول العالم.

Şehir Hastanelerinde Küçük Fakat Kârlı Ayrıntı

141
image_pdf

Aslında bu küçük fakat “Kârlı” ayrıntı Kapitalizmin esas disturûdur. Tekelci kapitalizme özgü olan Holdinğler artı-değeri yani Kârı esas alırlar. Bu kural bütün özel sağlık sistemi için geçerlidir. O açıdan ne kadar çok hasta ya da bulaşıcı hastalık o kadar Kâr. Bu kural şehir hastaneleri içinde geçerli. Rönesans Holding ve Japon Sojitz ortaklığı ile kurulan Şehir hastaneleri Erdoğan’ın AKP’si içinde geçerli. Yani mesele Kapitalizmin küçük fakat Kârlı ayrıntısında saklı.

Koronavirüs salgını ile başlayan ülkemizdeki ve dünyadaki sağlık sistemi tartışması Umreden dönenler ve yurtlardaki öğrencilerin apar topar dışarı atılarak yurtların hacılara tahsis edilmesi ile farklı bir tartışmayı beraberinde getirdi. Umreden dönen ve Koronavirüs riski taşıma ihtimali olan hacıların Şehir hastanelerine neden yerleştirilmediği sorusu? ve Bu soruya Türk Tabibler Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman’ın verdiği cevap.

HAVALANDIRMA YETERSİZ:

Hastaneler havalandırma sistemi olarak kabaca iki farklı yapıda inşa edilir. 1. Doğal Ventilasyonlu binalar. Bunlar bizim eski tip, penceresi açılan, hatta balkonu olan hastaneler. 2. Merkezi havalandırmalı binalar. Bunlarda pencereler açılamaz. Genellikle döner kapı ile girilen binalardır. Bu tür binalarda, bina içerisindeki hava ısıtılır/soğutulur ve tüm bina içerisinde sirküle edilir. Enfeksiyon kontrolü açısından bir odadaki bulaş etkeni (bakteri, virüs, mantar vb) merkezi havalandırma ile tüm binaya yayılabilir. Bu nedenle de bazı odaların ve bazı yoğun bakım yatakları, negatif ventilasyonlu “izolasyon odaları ” olarak inşa edilir. Mimari olarak, yoğun bakım ünitesi dışarıdan tek bir klinik gibi görülebilmesine rağmen, izole odalar yoğun bakım ünitesinin bir köşesinde, buradan izole ve ayrı bir antresi olan kapalı izolasyon odalarında, bulaşıcı hastalığı olan hastalar tedavi edilebilir. Buradaki hava negatif basınçlıdır ve emilen hava HEPA filtreden geçerek, ana hava dolaşımına katılır. Hemen yanında yer alan yoğun bakım tarafındaki yatak ve çevresi merkezi havalandırma ile drene olduğu için buraya bulaştırıcı hastalığı olan hasta yatırılamaz.

ŞEHİR HASTANELERİ:

Şimdi Türkiye’de son yıllarda yapılan özel hastane, şehir hastanesi gibi yapıların önemli bir kısmı, merkezi havalandırma ile yapılmıştır ve devasa binalarda sadece 2-3 izolasyon yatağına ancak bir COVID-19 hastası yatırılabilir. Diğer yoğun bakım yatakları kullanılamaz. Bu nedenle, COVID-19 salgını için yoğun bakım yatağı hesaplamasında bu mutlaka göz önüne alınmalıdır. Bu küçük ayrıntı nedeniyle, COVID-19 hastaları ancak, eski tip pencereli doğal ventilasyonlu hastane binalarında ister yoğun bakım olsun, ister servis takibi olsun yatırılabilir. Bu hastanelerin her bir odası izolasyon odasıdır. Bu nedenle de Ankara’da Zekai Tahir Burak Hastanesi ilk kafile için kullanılmıştır. Bu bilgi doğrultusunda sağlık sistemi ve yoğun bakım yatağı gereksinimi projeksiyonu yapılmalıdır.

image_pdf
قد يعجبك ايضا
اترك رد

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.