موقع اممي ثوري ثقافي مناهض للامبريالية ومناصر لقضايا الشعوب حول العالم.

Levent Çapa: MLSPB Türkiye Devrim Sürecinde Bütün Hepsinden Farklıydı

512
image_pdf
Çapa Ailesi Ömer ÇİMEKEN’i Anlatıyor (2)

Levent Çapa: Bir şekil de tanıdığım kişiler Ömer ÇİMEKEN’i MLSPB içinde yeterince tanımıyorlar. Bu çok ilginç! hadi insanlar anlatmadı veya döneme uygun yani rant ilişkilerine uygun davranıyorlardı, mümkündür. Ancak artık internet diye bir şey ve gazete arşivleri var merak edip bakılmazmı? ayrıca hani devrimci insanlar zekidir ya şu bağlantıyı kuramazmı Ömer ÇİMEKEN ve sonrası hareket bir bakmalı.

Cenazesine kimse sahip çıkmadı.

Hani söylenir ya 12 Eylül öncesi kitleler ayaktaydı o zaman Ömer abinin cenazesi böyle kaldırıldı. Lütfen geçmişe iyi bakın anlatıldığı gibi hiç ama hiç değil.

Ve ilginç olan her ölenin mezarı belliyken Ömer abinin nerede gömüldüğü resmi kayıtlarda varken bulunamadı. İlginç değilmi.

Ömer abinin mezarı Silivrikapı kimsesizler mezarlığındadır. Mezar taşında ne adı ne de soyadı yazar. Sadece doğum ve ölüm tarihi vardır.

Kayıplar hariç Ömer abi (ÇİMEKEN) gibi kaç kişinin mezarı devlet tarafından saklanıyor.

Fatoş Çapa: Babam Ömer abi nin gazetede öldürüldüğü haberini aldıktan sonra bayağı koşturduğunu hatırlıyorum. Böyle birgün eve geldi. Anneme (Sahat ÇAPA) sahip çıkmıyolar safet dedi. Bu gazete haberinden sonra babam anneme dediki herşey tamam. Edirnekapı kimsesizler mezarlığına gittiğinde yakın akrabası olduğunu söyle dedi. Annem aynı böyle söyledi mezarcıya ve üzerine kimse gömülmüyecek dedi…

Levent Çapa: Ömer abi bazı sebeplerden dolayı tek kalması gerekiyordu. O zamanlar Küçükköy taraflarında cam işleme atölyeleri vardı. Bunlardan biri ya iflas ya da bilmiyorum başka bir neden ile iflas etmiş ve boştu. Bu binanın çatısında normal insan boyunda olmayan bir kulübede kalıyordu Ömer abi. Annem bana her gün bir tepsi yapıyordu bilenler bilir Yıldırım mahallesi ile cam atölyelerinin mesafesini… Her gün tepsiyle o mesafeyi aşıyor Ömer abiye götürüyordum. İhtiyacımı vardı hayır ama disiplin vardı. Halkın parası yenmez.

Bir de babam (Salim Çapa) Küçükköy’de, iki üç katlı bir evin altına kavun, karpuz sergisi açmıştı, kamuflaj gibi ama orda fazla uzun süreli kalmadı, belki kalamadı.

Hani çokça anlatılır ya 12 Eylül öncesi cenk muhabbetleri.. Acaba…

Nar Güneş:  En son bizim evin bahçesinde gördüm, anneme allahaısmarladık yoldaş, bir daha görüşemeyiz belki dedi, annem siyah kemerli saatinin kenarında duran iki çeyrek altını çıkarıp ona verdi, ‘’yok gerek yok’’ dedi, annem al dedi, başın sıkışır dedi, aldı. Hali hiç iyi değildi, bence ters giden birşeyler vardı o zaman….. Ömer abi aç mısın dedim, açım yoldaş dedi. Ufak odaya geçti, kırmızı masaya oturdu, çok düşünceli idi, dolapta sadece iki gün önceden kalma, kızarmış istavrit balığı vardı, yarım ekmekle sessizce onları verdim, yanına bir baş soğan, gayet güzel yedi, sonra vedalaştık, sonrası gazete haberi Merter’de, bir eve baskın, vücudunu kalbura çevirmişlerdi, burnumdan oluk oluk kan geldi üzüntüden.Ömer yoldaşla pek çok hayallerim öldü ama annem onun halini gördüğünde, bazı şeyleri tahmin etmişti, Mahir gibi yapma demişti, zamanı değil gibi laflar etmişti.

Levent Çapa: Ömer abinin neden yeni nesiller tarafından bilinmediği o dönemin insanlarına sorulmalı. Ayrıca Bayrampaşa-Yıldırım mahallesine gidin o dönemi bilenlerin hafızasında derli toplu kalan tek kişi o’dur sadece Yıldırım’da değil Küçükköy’de de aynıdır. O dönem bu bölgeler de içerde yatmış olanlara sorun sizi kim etkiledi hatta ifadelerinde de vardır. Yıldırım’da Ömer abinin parkı vardır oranın insanları bilir. Ancak MLSPB ile ayrılık yaşandı ve THKP-C savaşçıları ve THKP-C sempatizanları olarak örgütlendiler yani Ömer abi MLSPB’li olarak ölmedi. Diğer taraftan THKP-C savaşçıları da ayrılık yaşadı Cephe Yolu kuruldu. Bu arkadaşların çıkış bildirilerini okuyun Ömer abinin önemi daha açık anlaşılır.

Ayrıca şunu belirtmekte yarar var. Ömer abi THKP-C üyesiydi yani 12 Mart sonrası devrimci olmadı ve o dönemi bilen bilir bayağı THKP-C’li bir şekil de tasfiye edildi. Hala bir kısmı yaşadığı için isim verilemez ve Ömer abi Gülten ÇAYAN’ın yanından geldi. Gülten ÇAYAN mirasçıydı ayrılık yaşadılar. Diğer taraftan her zaman gençlik bazı merkezler de soluk almıştır. O zamanlar da Istanbul’da Beyazıt, Sultanahmet, Aksaray böylesi yerlerdi. Ömer abi ülkeye girdiğinde buralarda bulundu ama Şah Rıza Pehlevi’ye suikast girişiminde içeri düştü ve çıktığında mecbur kalmadıkça buralara gitmedi Bayrampaşa’da kaldı.

Levent Çapa: THKP-C risk almaya başladığında popüler ortamlar bitti iş ciddileşti. Elbette bunun sonucunda ayrı düşünceler dönemin ayırıcı özellikleri gereği öne çıkamadı daha sonra ortaya çıktı. Mahir firar ettiğinde bilindiği üzere bunlar ile yollarını ayırdılar ama bitmiş değillerdi. Özellikle işçi bölgerinde etkiliydiler dolayısıyla asıl zemin üzerinde söz sahibiydiler. Bu durum öğrenci kesim üzerinde de vardı zaten böyle olduğu için farklı THKP-C yorumları oluştu ve farklı yorumlardan deyim yerindeyse pek çok THKP-C kökenli yapı oluştu. Gerçek olan ise pasifist veya radikal olsun popülizme teslim olundu bir bakın çizgilere.

MLSPB Türkiye devrim tarihinde bilindiği gibi önemlidir ama sadece pratik sürecinden değil aynı zaman da kültürel tavır olarakta farklıdır. Mesela Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı. Bakmayın sonradan Kürt halkının haklarını savunanlara hatta nispeten yakın döneme kadar gayri-resmi söylenenlere ve bazıları da resmi ifade ediyordu bir bakın. Önemli olanda MLSPB batı kökenli bir yapıydı ilginç değilmi. O zamanlar isim bu günkü gibi değildi. UKO’cular biliniyordu ve vardılar ama bir şekil de İstanbul ‘a geldiklerinde ilişki kurabildikleri MLSPB’idi.

Kürt hareketinin eski kadroları bu durumu gayet iyi bilirler.

MLSPB ifade ettik ya kültürel olarak abartısız diğerlerinden farklıydı. Mesela bacı kelimesi kullanılmazdı. Elbette genel potansiyel için bu söylenemez ama işi bilenler falan arkadaş veya yoldaş ifadesi kullanırdı. Şöyle denilebilir kadro hareketi olduğundan veya ağırlıklı şehirli olduklarından elbette bunların etkisi vardır ancak bana göre doğrudan emperyalizm ve devlet ile hesaplaştıklarından güzelleme yapmaya zamanları yoktu. Dolayısıyla gerçeklere ihtiyaçları vardı ve cinsiyet ayrımı ister istemez oluşmadı.

MLSPB hakkını vermek gerekiyor Türkiye devrim sürecinde bütün hepsinden farklıydı bu hali diğerleri de bilir. Ancak pratik sürecin kitleleri hızlı bir şekilde dönüşüme uğratacağı Kesintisiz 1.2.3 yazılarından kaynaklı inanılıyordu. Elbette olmadı dolayısıyla ülkenin sosyo-ekonomik yapısına yenik düştü. Sonrası bilindiği gibi ancak, gerçek anlamda bu ülkenin durumuna uygun devrimci karakterinin oluşumunu attığı bu nedenle eğer bu ülkede bir şeyler olacaksa geçmişte atılan mayadan olacağı da bir gerçek. Bunu MLSPB yapamayabilir ama MLSPB’nin yarattığı kültürün yapacağı kesin.

Tabii ki neden diyenler olacaktır. Mesela bir MLSPB’li ile ırk, mezhep v.b konuşamazdınız çünkü konuya yabancılar aralarında böyle konular hiç konuşulmazdı dersem abartmış olmam.

Bir MLSPB’li için önemli olan özel mülkiyete karşımısın ve her tūrden egemenin karşısındamısın.

Levent Çapa Ve Ailesi Ömer ÇİMEKEN’i Anlatıyor (1)

image_pdf
قد يعجبك ايضا
اترك رد

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.