موقع اممي ثوري ثقافي مناهض للامبريالية ومناصر لقضايا الشعوب حول العالم.

Arapça Gazete Manşetleri “2019/3/17

286
image_pdf

Arapça basında geçen hafta; Baxoz’da DAİŞ’e karşı yürütülen operasyon, Rusya’nın İdlib bombardımanı, Şam ile Moskova ilişkileri, Cezayir’de devam eden Buteflika karşıtı eylemler, İsrail’in Gazze bombardımanı, Yemen’deki gelişmeler öne çıkan başlıklar oldu.

SURİYE

11 Mart tarihli Şarkul Avsat “DAİŞ’e teslim olması için tanınan süre sona erdi, Baxoz’da son operasyon başladı” dedi.

El Hayat gazetesi, “BM, Suriye’deki katliamlar için delil toplamaya devam ediyor” başlıklı haberinde, Birleşmiş Milletler’in Suriye’de 8 yıl içerisinde yaşanan katliamlara dair Nisan 2018’den itibaren delil topladığını yazdı.

11 Mart tarihli Kuds El Arabi gazetesi, “Hafız Esad’ın heykeli, devrimin başladığı Deraa’da yeniden halk yürüyüşlerine neden oldu” başlıklı haberinde, Deraa’da rejim karşıtı eylemler düzenlendiğini ve yeniden dikilen Hafız Esad’ın heykelinin yıkıldığını bildirdi.

Haberde ayrıca Suriye’nin güneyindeki Süveyde’de de rejim güçleriyle silahlı gruplar arasında çatışma yaşandığı bilgisi verildi.

Aynı tarihli El Arab gazetesi, “Uluslararası toplumun mültecilerin geri dönüşü için çabaları Şam tarafından soğuk karşılanıyor” dedi.

14 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi “Binlerce unsuru teslim olan DAİŞ’in sayılı günleri kaldı” dedi. Gazete, DAİŞ çetelerinin toz fırtınasından yararlanarak QSD mevzilerine saldırı girişiminde bulunduğu ancak saldırıların başarısız olduğunu belirtti.

Şarkul Avsat “Bombardımanın ardından ‘DAİŞ’liler cezaevinden kaçtı” başlıklı bir başka haberinde de Rusya’nın İdlib’in kuzeydoğusuna bombardımanlarında duvarı yıkılan cezaevinden DAİŞ çetelerinin kaçtığını yazdı.

Haberde, Rusya’nın Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) çetelerinin Hmeymim üssüne drone’larla  saldırı hazırlığında olduğu ve Türkiye’nin onayıyla İdlib’de HTŞ çetelerine ait silah ve mühimmat deposunu bombaladıkları açıklamasına yer verildi.

El Hayat: Rus uçakları İdlib çevresini bombaladı

14 Mart tarihli El Hayat gazetesi, Rus savaş uçaklarının Çarşamba günü İdlib’in batısını bombaladığını aktardığı haberinde “Suriye muhalefeti Rusya’yı İdlib’e fosfor bombasıyla saldırmakla suçladı” dedi. Haberde, Seraqib bölgesine bombardımanlarda iki kadının yaşamını yitirdiği, yarısı çocuk 20 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Şarkul Avsat: Şam kaygılı…Moskova-Tahran krizi derinleşiyor

15 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, Suriye krizinin 8. yıldönümünde Şam’ın hala Suriye coğrafyasının tamamında askeri ve siyasi olarak başarılı olamadığına dikkat çekti ve Rusya ile İran arasında çekişmelerin de arttığını yazdı.

Aynı tarihli El Arab gazetesi “QSD, Baxoz’da tünellere yerleşerek intihar saldırıları gerçekleştiren DAİŞ’in son savunma hattını kırmaya çalışıyor” dedi.

Şarkul Avsat: DAİŞ çemberde …ABD savaşın sonunun yakın olduğunu söylüyor

16 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in birkaç yüz çetenin bir kilometre kareden daha ufak bir alana hapsolduğu yönündeki açıklamasına yer verdi.

Diğer yandan; ABD, Fransa, Almanya ve Britanya’nın ortak bir açıklamayla Suriye rejiminin Rusya ve İran’ın destekleriyle askeri çözümde ısrarının barışı sağlayamayacağı, bölgede kalıcı barışın şiddetin sona ererek siyasi çözüm ve diyalogla gerçekleşebileceğini belirttiğini yazdı.

El Hayat gazetesi “QSD, hiçbir DAİŞ mensubunu Irak’a teslim etmediğini söyledi” dedi.

Kuds El Arabi: Fransa: Bazı DAİŞ’lilerin çocuklarını Suriye’den aldık

Kuds El Arabi gazetesi, Fransa’nın Kuzey ve Doğu Suriye’deki kamplarda kalan 5 yaşın altındaki Fransa vatandaşı çocukları aldıklarını duyurduğunu yazdı. Haberde yapılan açıklamada çocukların akrabalarının da bilgilendirildiği, ancak kaç çocuğun alındığının belirtilmediği kaydedildi.

El Arab: Lazkiye limanı yönetiminin İran’a verilmesi sözü, Esad’la Kremlin arasında güven krizine neden oldu

16 Mart tarihli El Arab gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın İran ziyaretinde Lazkiye limanının yönetimin İran’a verilmesi sözü verdiğini ve bunun da Rusya ile rejim arasında gerginliğe neden olduğunu yazdı.

CEZAYİR

11 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, Abdülaziz Buteflika’nın Cenevre’de iki hafta süren tedavisinin ardından Cezayir’e geri döndüğünü yazdı.

13 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, Cezayir’de Buteflika’nın seçimlere ilişkin yaptığı açıklamanın ardından halkın eylemlerini sürdürdüğünü aktardı. Haberde Cezayirli siyasetçilerin Buteflika’nın seçimlere ilişkin yeni planının yasal olmadığı yorumlarına yer verildi.

14 Mart tarihli El Arab gazetesi, eylemlerin devam ettiğini, Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih’in eylemcilere tepki gösterdiğini yazdı.

Haberde Salih’in “Cezayir’in birliği ve istikrarı, ordunun sorumluluğunda olan değerli bir emanettir” dediği ve ülkenin istikrarının iç ve dış düşmanları rahatsız ettiğini savunarak, ülkedeki huzur ortamını bozmaya çalışanlar olduğunu ileri sürdüğü belirtildi.

16 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, Buteflika rejiminin Cuma günü iki darbe yediğini, birinci darbenin milyonlarca kişinin sokaklara çıkıp Buteflika karşıtı eylemler düzenlemesi olduğunu belirtti.

Ulusal Kurtuluş Cephesi yöneticilerinin ‘Buteflika tarih oldu’ sözlerine yer veren gazete, ikinci darbenin de partisinin artık Buteflika’yı gözden çıkarması olduğunu yazdı.

FİLİSTİN

11 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın yeni hükümetin kurulması için Fetih Hareketi Merkez Konsey Üyesi Muhammed Iştiyye’yi görevlendirdiğini kaydetti. Iştiyye’nin iki hafta içinde kabineyi belirlemesi gerektiğinin belirtildiği haberde, Hama’ın Iştiyye’nin görevlendirmesini kabul etmediği açıklamalarına yer verdi.

Gazete, analistlerin hükümeti kurma görevinin Fetih kanadına devredilmesinin Hamas ve Fetih arasındaki mevcut krizi daha da derinleştireceği görüşünde olduğunu yazdı.

15 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, İsrail ordusunun Perşembe gecesi geç saatlerde Gazze’den atılan Tel Aviv’e atılan iki füzeye karşılık olarak Cuma günü Gazze’deki Hamas ve İslami Cihad mevzilerine saldırı düzenlemeye başladığını kaydetti.

İRAN

11 Mart tarihli El Arab gazetesi, Irak hükümetinin ABD’nin İran yaptırımlarını uygulamayacağı açıklamalarının ardından İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Bağdat ziyaretinin, Bağdat’ı zor duruma soktuğunu yazdı.

IRAK

13 Mart tarihli El Arab gazetesi, Adil Abdülmehdi hükümetinin körfeze açılabilmek için İran’ın nüfuzunu kullanmaya çalıştığını yazdı. Gazete Irak hükümetinden kaynaklara dayandırdığı haberinde, Iraklı yetkililerin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den 1970 anlaşmasını yeniden gözden geçirmesini istediğini kaydetti.

LÜBNAN

13 Mart tarihli El Arab gazetesi, 22-23 Mart tarihlerinde de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Lübnan’ı ziyaret edeceğini yazdı.

14 Mayıs tarihli El Hayat gazetesi, Lübnan’da yeni hükümetin güven oyu almasından bir ay sonra bazı parlamenterlerin hükümete önergeler sunduğuna dikkat çekti. Gazete Parlamento Başkanı Nebih Berri’nin parlamenterlerin 17 önerge sunduğunu ve bu önergelerin 20 Mart’tan sona parlamento toplantısında görüşüleceğini söylediğini belirtti.

SUDAN

14 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, Sudan Başbakanı Muhammed Tahir İla’nın 13 Mart’ta yeni kabineyi açıkladığını ve yeni kabinede eski hükümetten isimlerin de yer aldığını yazdı.

15 Mart tarihli El Arab gazetesi, Katar’ın Sudan uçak seferlerinin durdurduğunu bildirdi. Haberde uçak seferlerinin ticari nedenlerle değil, Sudan Başkanı Omer El Beşir’e tepki olarak durdurulduğu belirtildi.

YEMEN

15 Mart tarihli El Arab gazetesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Yemen toplantısında Stockholm anlaşmasının uygulanmama nedenlerini görüşüldüğünü yazdı.

Haberde, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Grifftihs’in müzakerelerin birinci aşamasının yeniden meriyete girmesi için çaba gösterdiği, Yemen hükümetinin bu çabaya olumlu yaklaştığı ancak Husi güçlerin Stockholm anlaşmasına yanaşmadığı belirtildi. Gözlemci Micheal Lolisgaard’ın da anlaşmanın uygulanmamasının sorumlusu olarak Husileri gösterdiği kaydedildi.

image_pdf
قد يعجبك ايضا
اترك رد

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.