موقع اممي ثوري ثقافي مناهض للامبريالية ومناصر لقضايا الشعوب حول العالم.

Arapça Gazete Manşetleri “2019/3/10

228
image_pdf

Arapça basının geçen hafta öne çıkan konuları Cizre Fırtınası Hamlesi, Rusya-İsrail görüşmeleri, Rus ve ABD’li komutanların Viyana toplantısı, İdlib’de yaşanan gelişmeler, ABD’nin Filistin’deki konsolosluğunu kapatması, Sudan ve Cezayir’deki halk protestoları ile Irak, Yemen ve Lübnan’daki gelişmeler oldu.

SURİYE

El Arab: DAİŞ’in yenilgisinin ardından HTŞ meydana çıktı

4 Mart tarihli El Arab gazetesi, Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) çetelerinin Suriye rejim güçlerine saldırılarını arttırdığını aktardı. Gazete, siyasi gözlemcilerin Türkiye’nin onayı olmadan HTŞ’nin hareketliliğini arttıramayacağına ve Ocak ayında HTŞ’nin İdlib’de kontrolü ele geçirmesinin önünü açtığına dikkat çekerek, Türkiye’nin Suriye’deki amaçlarını HTŞ yoluyla gerçekleştirmek istediği yorumları yaptığını yazdı.

Şarkul Avsat: Putin Netenyahu’ya 3 garanti verdi

Rusya ile İsrail ilişkilerine yer veren 4 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ile Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin arasında gerçekleşen görüşmede Putin’in Suriye konusunda Netenyahu’ya 3 garanti verdiğini yazdı.

Netenyahu’ya yakın siyasi kaynaklara dayandırılan habere göre, S300 füze sistemi Suriye rejimine ulaşmayacak, Suriye’deki yabancı güçlerin çıkarılması için İsrail’de Rus bir komite oluşturulacak ve İsrail Suriye’de rahat hareket edecek.

Kuds El Arabi: Suriye: 150 DAİŞ’li teslim oldu, AB Suriye’ye yaptırımları genişletti

5 Mart tarihli Kuds El Arabi gazetesi, QSD’ye teslim olan çetelerin çoğunun Iraklı ve Suriyeli olduğunu, aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğunu yazdı. Ayrıca haberde AB’nin Suriye rejimine bağlı 7 bakanı da yaptırım listesine aldığı belirtildi.

Aynı tarihli El Arab gazetesi, QSD’nin elindeki yabancı uyruklu DAİŞ çetelerinin ülkeleri tarafından kabul edilmediğine dikkat çekti. Fransa’nın kendi vatandaşı olan çetelerin Irak’ta yargılanmasını istediğini belirten gazete, Almanya’nın ise kendi vatandaşı çeteleri vatandaşlıktan çıkarmayı planladığını kaydetti.

El Hayat: Rusya ve ABD, DAİŞ’in yenilgisinden sonra Suriye’nin durumunu değerlendiriyor

El Hayat gazetesi DAİŞ bölgede sona giderken Viyana’da ABD Genelkurmay Başkanı Jospeh Dunford ve Rusya Genel Kurmaybaşkanı Valery Gerasimov arasında gerçekleşen görüşmeye yer verdi. Görüşmede Rusya ve ABD’nin Suriye’deki askeri durumu, Avrupa’nın güvenliği gibi gündemlerin ele alındığı belirtildi.

El Arab gazetesi: Rusya Astana kapsamı dışında hareket ediyor

6 Mart tarihli El Arab gazetesi, Rusya’nın artık Suriye’de siyasi çözümü artık tek başına sağlayamayacağının ve Türkiye ile İran işbirliğinin de Suriye’de çözüm için yetersiz olduğunu bildiğini yazdı. Gazete Astana’nın silahsız bölge kararının hayata geçmediğini de hatırlatarak Rusya’nın Suriye’de Astana kapsamı dışında hareket ettiğini yazdı.

6 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, Baxoz’dan sivillerin çıkmaya devam ettiğini belirtti ve çetelerin sivilleri kalkan olarak kullanması nedeniyle QSD’nin operasyonu yavaşlattığını kaydetti.

El Hayat: Aralarında yüzlerce DAİŞ’linin olduğu 6 bin 500 kişi Baxoz’dan çıktı

7 Mart tarihli El Hayat gazetesi DAİŞ çetelerinin esir aldığı 5 QSD savaşçısının ve Şengal’den kaçırılan 11 Êzidî çocuğun kurtarıldığını kaydetti.

Haberde 6-7 Mart tarihinde 400’ü DAİŞ çetesi olan 6 bin 500 kişinin Baxoz’dan çıktığı bilgisi verildi. Sivillerin ve teslim olmak isteyen çetelerin tahliyesi için operasyonun kimi yerlerde yavaşlatıldığı, Baxoz’dan tahliye edilenlerin güvenlik kontrolünden geçtiği, sivillerin ve çete ailelerinin Hol Kampı’na götürüldüğü kaydedildi.

Gazete, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin de Baxoz’a operasyonun başladığı tarihten itibaren yaklaşık 6 bini DAİŞ çetesi olmak üzere 58 bin kişinin köyden tahliye edildiğini yazdı.

Kuds El Arabi: BMGK Esad rejiminin Duma’da kimyasal saldırı raporunu tartıştı

7 Mart tarihli Kuds El Arabi gazetesi, BMGK’nin kapalı toplantısında Suriye rejiminin Nisan ayında Duma’ya klor gazıyla saldırı düzenlediğinin belirtildiği raporu tartıştığını yazdı.

BM İngiltere Temsilcisi Karen Pierce’in raporda Suriye rejiminin saldırıdan sorumlu olduğunun belirtildiği ve Rusya’nın bu durumu kabullenmediğini söylediği kaydedildi.

El Hayat: Türkiye ve Rusya İdlib’de ortak devriye geziyor

9 Mart tarihli El Hayat gazetesi, İdlib’de ‘silahsız bölge’ olarak belirlenen alanda son günlerde yaşanan çatışmaların ardından Türkiye’nin İdlib çevresinde devriye gezdiğini yazdı.

FİLİSTİN

4 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi “Kudüs’teki ABD Konsolosluğu kapılarını kapattı” başlıklı haberinde Filistinliler için diplomatik misyon görevi yürüten, ABD Büyükelçiliği’nin de içinde olduğu Kudüs’teki ABD Konsolosluğu’nun kapılarını kapatmasının Filistinlileri kızdırdığını yazdı.

Haberde Filistin Başmüzakerecisi Saib Erakat’ın “ABD’nin kararının ‘verimlilikle’ ilgisi yok. Filistin’in kendi kaderini belirleme hakkını reddeden fanatik bir ideolojik tutumla ilgisi var. Konsolosluk, 175 yıldır Kudüs’te aktif. Kapatılması verimlilikle ilişkilendirilemez. ABD Konsolosluğu’nun ABD Büyükelçiliği’ne entegre edilmesi ABD’nin barış elçiliği tabutuna çaktığı son çividir” ifadelerine yer verildi.

CEZAYİR

4 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi Pazar günü Cezayir’in başkentinde yüzlerce kişinin Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın adaylığını protesto ettiğini yazdı. Haberde 20 yıldır ilk kez Buteflika karşıtı bu kadar eylem düzenlendiği belirtildi.

5 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi ülkede eylemlerin devam ettiğini, siyasi partilerin 18 Nisan’da yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesini istediğini bildirdi.

6 Mart tarihli Kuds El Arabi gazetesi, Cezayir’de binlerce öğrencinin sokaklara çıktığını kaydetti. Gazete tedirgin olan Buteflika yanlılarından bazılarının da halkın yanında olduğunu belirtti.

7 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, “Şarkul Avsat: Buteflika’nın arkadaşları da eylemlere katılıyor” başlıklı haberinde; Buteflika’nın partisi ulusal Kurtuluş Cephesi’nden isimlerin de eylemlere katıldığı belirtildi.

9 Mart tarihli El Arab gazetesi, “Cezayir, Buteflika sonrası süreç için hazırlanıyor” başlıklı haberinde; protestoların Buteflika döneminin sona erdiğini gösterdiğini yazdı. Gazete siyasi güçlerin, iktidar partisinin ve ordunun artık Buteflika sonrası döneme hazırlanılması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Haberde, eylemlerin üçüncü haftasında Cuma günü yüzbinlerce kişinin sokaklara çıktığı da kaydedildi.

IRAK

4 Mart tarihli El Hayat gazetesi Irak ve Suudi Arabistan’ın teröre karşı savaş ve güvenlik anlaşması için görüştüğünü yazdı.

6 Mart tarihli El Arab gazetesi Musul’da yeniden iktidar olmak isteyen El Nuceyfi ailesinin, savaş sonrası kentteki karmaşık durumu ve kenti savunma konusunu kullandığını yazdı. Haberde DAİŞ’in Musul’u işgalinden önce El Nuceyfi ailesinin en büyük Sünni aile olduğu, ancak işgal sonrası etkinliğinin azaldığı belirtildi.

9 Mart tarihli El Arab gazetesi; El Fetih ile Sairun arasındaki anlaşmanın Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin hükümetini tamamlamasını sağlayacağını yazdı.

Gazete içişleri, savunma ve adalet bakanlıklarının hala boş olduğunu ve siyasilerin bu bakanlıklar konusunda uzlaşma saylayamadığını da hatırlattı.

YEMEN

4 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi Yemen’deki, İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’un Pazar günü Aden’e gittiğin, Yemen Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile görüşmeden sonra Husi güçleri ile hükümet arasındaki anlaşmanın uygulanmamasından kaygı duyduğunu söylediğini yazdı.

6 Mart tarihli Şarkul Avsat gazetesi, Yemen hükümetinin İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ın Hudeyde’de tarafsız bir yönetim kurulması önerisini reddettiklerini açıkladığını kaydetti.

7 Mart tarihli El Arab gazetesi, “Yemen hükümeti müzakere oyunun devam etmesini reddediyor” başlıklı haberinde; Yemen hükümetinin İsveç anlaşmasının uygulanmasını sağlayamayan ve Husilere uygulatamayan BM Temsilcisi Martin Griffiths’le müzakerelere devam etmeyi reddettiğini yazdı. Gazete, Yemen Devlet Başkanı Mensur El Hadi’nin Grifttihs’in ılımlı yaklaşımlarına tepki olarak bu karara vardığı yorumunu yaptı.

9 Mart tarihli El Hayat gazetesi, Yemen hükümet yetkililerinin Husi güçlerinin son 24 saatte ateşkesi 18 defa ihlal ettiği yönünde açıklamada bulunduğunu yazdı.

TÜRKİYE-ÜRDÜN

5 Mart tarihli El Arab gazetesi, Türkiye’nin özellikle Araplar tarafından kabul görmediğini ve ‘Hilafet’i yeniden canlandırmak istediği yorumu yaptığı haberinde, Türkiye’nin bölgede stratejik bir yeri olan Ürdün’le ilişkilerini güçlendirmeyi amaçladığını yazdı.

LÜBNAN

7 Mart tarihli El Arab gazetesi, “Washington’dan İran’ın Hariri hükümetini ele geçireceği uyarısı” başlıklı haberinde; ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfield’in Beyrut ziyaretinin ardından Salı günü Amman’da Ürdün Kralı 2. Abdullah’la yaptığı görüşmede Hizbullah’ın Lübnan hükümetini ele geçirme tehlikesi olduğu yönünde uyarıda bulunduğunu yazdı.

SUDAN

9 Mart tarihli El Hayat gazetesi Sudan’ın başkenti Hartum’da Cuma namazı sonrası yüzlerce kişinin sokaklara çıkarak hükümet karşıtı sloganlar attığını ve polisin de eylemcilere gaz bombalarıyla saldırdığını bildirdi.

ANHA

image_pdf
قد يعجبك ايضا
اترك رد

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.