موقع اممي ثوري ثقافي مناهض للامبريالية ومناصر لقضايا الشعوب حول العالم.

TAMER ARDA – ŞEHİR GERİLLASI

499
image_pdf

TAMER ARDA

1959 doğumlu olan Tamer Arda , İstanbul ‘ un Bakırköy ilçesinde işçi baba ile işçi annenin çocuğu olarak doğdu . Aynı ilçede ilk ve ortaokula devam eden arda çeşitli nedenlerle ortaokuldan ayrıldı .

Tamer ‘ in devrimci düşüncelerle tanışması oldukça genç yaşlarda başladı . 1974 yılından itibaren devrimci çevrelerin içine girdi. Arda ‘ nın devrimci düşüncelerle tanıştığı yıllar ayın zamanda örgütü MLSPB ‘ nin de oluşum yıllarıydı . Tamer de daha sonra MLSPB ‘ni oluşturacak , MLSPB saflarında yer alacak olan genç kuşaktan devrimcilerin faaliyetlerine başından itibaren genç bir devrimci olarak katıldı . Tamer oldukça genç yaşta çeşitli fabrikalarda iş yerlerinde işçi olarak çalıştı . Bir yandan işçi sınıfının sorunlarına daha yakından tanık olurken bir yandan da işçilerle bağlar kurarak öğrendikleri ölçüsünde örgütlenme faaliyetlerinde bulundu .

1975 yılı THKP – C düşünceleri doğrultusunda MLSPB ‘ nin kurulduğu yıldır . THKP – C düşünceleri doğrultusunda hareket eden çevre içinde devrimci mücadeleye adım atan Tamer , bu evriminin doğal bir sonucu olarak , MLSPB ‘ nin oluşumunun ardından ilk MLSPB üyeleri arasına katıldı . MLSPB’ nin oluşumunun ardından gerçekleştirdiği bir çok silahlı eylemde yer aldı.

1975 yılında silahı ile ele geçirilen Tamer Arda , Emniyet şubede sorgulanıp tutuklandı . Sorguda örgütle ilişkisini reddettiği için yalnızca silah bulundurmaktan Sağmalcılar cezaevinde kısa bir tutukluluğun ardından serbest kaldı . Serbest kalışının ardından yeniden örgütünün mücadelesine katıldı . Aynı yıl içinde bir lisenin önünde bildiri dağıtılırken silahlı olarak yeniden yakalandı .

1977 yılında Tamer Arda , örgütünün askeri eğitim amacıyla Lübnan’da düzenlediği bir kampta askeri eğitimde bulunarak ülkesine döndü . Aynı yıl içerisinde bir baskın sonucu yoldaşlarıyla birlikte bir örgüt evinde siyasi polisin eline düştü . Siyasi şube ve MİT ‘ in özel sorgu yerinde dönemin en ağır işkencesine maruz kaldı . Diğer yoldaşları gibi aynı evde kalanları bile tanımadığında ve hiç bir örgütle ilişkisinin olmadığında direnerek siyasi polisi çılgına çevirdi. Sonuçta yine onu tutukladılar . Genç yaşta yoğun bir mücadele ve sorumluluklar içine giren Tamer , Sağmalcılar , Sinop , Sakarya ve Akhisar cezaevlerinde bir yılı aşkın bir süre hapis yattı .

1978 yılında serbest kalmasının ardından yeniden sıcak mücadele hayatında yerini aldı . MLSPB ‘ nin örgütlediği bir çok askeri harekatta görev aldı.

Oluşumundan beri MLSPB ‘ nin hücrelerinden birinde profesyonel faaliyet sürdüren Arda , bu gelişim içinde İstanbul ‘ un bir çok bölgesinde sorumluluklar aldı . Zeytinburnu , Kazlı Çeşme , Kocamustafapaşa , Beşyüzevler , Rami , Gaziosmanpaşa vb. semtlerinde faaliyette bulunan hücrelerde hücre elemanı , hücre sorumlusu , bu hücrelere bağlı alt bölge çalışmalarının sorumluluğu gibi görevlerde bulundu.

Tamer Arda özellikle 1979 yılında sonra yeni bir sıçrama yapan MLSPB politik – askeri eylemlerinde önemli göreveler aldı . 12 Eylül askeri faşist cuntasının iş başına gelmesinden sonra ise daha önemli ve büyük sorumluluklarla karşı karşıya kalan Arda , örgütünün aldığı darbelerden sonra toparlanması ve mücadelesini devam ettirmesi için büyük bir kararlılıkla , fedakarlıkla bir çok görev üstlendi . Geçici Merkez Komitesi ‘ ne bağlı olarak örgütün ülke çapında faaliyet gösterdiği bölgelerde çalışmaların sürdürülmesi, örgütsel ilişkilerin düzenlenmesi çalışmalarına aktif olarak katıldığı gibi İstanbul bölgesinde çalışmaların ve ilişkilerin organizasyonunda önemli görev üstlenen kadrolardan biri oldu . 12 Eylül cuntasından sonra örgütünü gerçekleştirdiği bir çok eylemin planlamasında organizasyonunda ve eylem kadrosunda yer aldı.

12 Eylül askeri faşist cuntasından sonra MLSPB ‘ nin aldığı bir dizi eylem kararından biri olan İsrail Başkonsolusu‘nun cezalandırılması eyleminde o da görevli kadrolardan biriydi. Eylemin son hazırlıklarını gözden geçirmek için yoldaşlarıyla buluşmak için , buluşma yerine giderken , daha önce ele geçen ve siyasi polisle işbirliği yapan hain Şemsi Özkan ‘ ın buluşma yerini söylemesi üzerine Sefaköy meydanının altındaki sokakta kurulan pusuda emniyet 1. şube polislerince yaralı olarak ele geçirildi . Yaralı olarak yerde yatarken Amerikan kimliği de taşıyan dönemin Emniyet müdürü Şükrü Balcı tarafından üzerine çok sayıda kurşun sıkılarak katledildi. 6 Haziran 1981’de sabah saat 8 civarında katledilen Arda ‘ nın üzerinde kırk dolayında kurşun tesbit edildi .

Tamer , Sosyalizme , THKP – C çizgisine derin bir inançla bağlılığın yanısıra , usta bir askeri komutandı . Kararlı ,gözüpek yiğit bir militandı o . Bunun içindir ki , Oligarşinin sözcüleri ve burjuva basını onu ‘ son yılların en büyük şehir gerillası ‘ olarak nitelendiriyordu.

ŞEHİR GERİLLASI

image_pdf
قد يعجبك ايضا
اترك رد

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.